Poprzednie zdjęcieNastępne zdjęcie
 

Kuchnia Kreteńska

Czym dla kreteńczyków jest „jedzenie”?

Dla wielu ludzi na Zachodzie jedzenie to po prostu zapewnienie paliwa dla organizmu. Jedzenie typu „fast food” w coraz większym stopniu staje się normą, a potrawy przygotowywane z uwielbieniem są wypierane przez gotową żywność przygotowywaną w kuchence mikrofalowej.

Dla kreteńczyków jedzenie oznacza o wiele więcej! To sposób życia, którym należy się delektować, cieszyć się i który należy przedłużać tak bardzo, jak to możliwe! Spożycie posiłku z rodziną i przyjaciółmi może zająć cały dzień lub całą noc! Dobre jedzenie, dobre wino i dobra rozmowa są tak samo niezbędne jak świeże składniki oraz doświadczenie kucharza. Hotel Naturist Vritomartis obfituje we wszystkie te elementy.

Czy wiesz, że populacja Krety charakteryzuje się najdłuższą średnią długością życia?

Tajemnica tkwi w tradycyjnej kreteńskiej diecie i jej głównych składnikach...

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia naszej produkcji

Najlepszą cechą kreteńskiej kuchni jest jej prostota. Niemal zawsze wykorzystywane są dobre, lokalne produkty oraz kluczowy składnik – najlepszej jakości oliwa z oliwek. Wyśmienite aromaty i smaki kreteńskich dań nigdy nie nikną nawet w wyniku skomplikowanego procesu przygotowywania lub wykorzystania zbyt wielu przypraw. Prostota przygotowywanych dań zapewnia wspaniałe wrażenia smakowe. W hotelu Naturist Vritomartis oferujemy menu z najlepszymi daniami kuchni miejscowej i międzynarodowej.

Lokalny miód tymiankowy i specjalne zioła

Na Krecie produkuje się znakomitą oliwę z oliwek. Wyspa słynie również z dzikich ziół i miodu tymiankowego. Góry i doliny są porośnięte dzikimi ziołami i wrzosem. Na wzgórzach w głębi wyspy znajduje się wiele pszczelich uli. Produkty pochodzące z tych uli można zazwyczaj nabyć w miejscowych sklepach. Naturalnie są one również wykorzystywane w lokalnej kuchni. Innymi dzikimi dziołami rosnącymi na Krecie są: oregano, rozmaryn, majeranek, malotira (herbata górska) i dyktamon. Pierwszych dwóch ziół używa się – oszczędnie – w przygotowywaniu najbardziej smakowitych potraw.

Świeże owoce i warzywa z naszego ogrodu

Tak jak w większości obszaru śródziemnomorskiego świeże owoce i warzywa są głównymi składnikami kreteńskiej kuchni. W hotelu Naturist Vritomartis do przygotowywania potraw wykorzystuje się, w maksymalnie możliwym stopniu, warzywa z lokalnych upraw.  Dzięki temu produkty są świeże i wysokiej jakości, co jest niezbędne w spełnianiu najwyższych możliwych wymagań gości.

Z niektórych specjałów kreteńskiej kuchni, które można znaleźć w wielu tawernach, w tym naszej, oraz w naszym bufecie, należy spróbować m.in.:

Dakos

To jest po prostu siekany pomidor, który sprawi, że przypomnisz sobie, jak pomidory powinny smakować!

Xinomyzithra

To kreteński sucharek jęczmienny z kwaśnym, słonym serem, posypany oregano i polany oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. (Na głównym rynku w Chanii można nabyć wiele białych serów – to doskonałe miejsce na spróbowanie tych smakołyków)

Tsigariasto lub Sfakiano Giahni

To wyśmienita, tradycyjna potrawa składająca się z jagnięciny gotowanej z oliwą z oliwek i cebulą, podawana z gotowanymi jarzynami.

Stamnaggathi

Specjalna zielenina z dzikich gór podawana z oliwą z oliwek i cytryną.

Naleśniki sfakiańskie

Tę potrawę można znaleźć na całej Krecie pod różnymi nazwami. Naleśniki często przygotowywane są z ciasta podobnego do ciasta na makaron i smażone, a nie pieczone, co sprawia, że są niezwykle kruche. Na Krecie można zjeść naleśniki wytrawne z nadzeniem serowym i warzywnym oraz naleśniki słodkie o smaku cytrynowym, cynamonowym, miodowym i waniliowym. Jeśli w menu są naleśniki – nie wahaj się – wypróbuj je!

W hotelu Naturist Vritomartis można spróbować wiele wspaniałych dań kreteńskiej kuchni, przygotowywanych codziennie dla przyjemności naszych gości. Uczyń je częścią swoich naturystycznych wakacji, a nie pożałujesz! Większość specjałów podawana jest w przybasenowym barze.